Vad händer på en hörselklinik?

Du kanske precis håller på att bearbetar att du har fått svårare att höra. Detta är kanske inte det lättaste att erkänna för sig själv och ännu värre när du känner att människor du har runt omkring dig inte förstår. Då är det kanske en god ide att tala med någon som är specialist och som kan svara på dina frågor som du med all säkerhet har. Du kan kanske då hitta ett fokus i att förbereda dig för att få ut det mesta möjliga av besöket på din hörselklinik.

Om du behöver bekräfta att du har en hörselnedsättning så kan det vara bra att veta vad du kan förvänta dig vid ditt första besök på en hörselklinik. Troligtvis är det en audionom som vill diskutera olika behandlingsalternativ för din hörselnedsättning och det kan faktiskt vara bra för dig att just fundera på hur du kan förklara att ljud låter för dig, vilka prioriteringar du har vad gäller hörsel och vilka frågor du vill ställa. Be en vän eller familjemedlem följa med om du känner att du vill ha känslomässigt stöd. Det är också bara att ha någon att diskutera de olika behandlingsalternativen med efteråt.

Audionomen kommer allra först att fråga dig om din sjukdomshistoria, symptomen du upplever och ditt allmänna fysiska hälsotillstånd. Frågorna gäller ofta din aktuella användning av hörhjälpmedel, bullerexponering eller exponering av starka ljud, yrsel och tidigare kirurgiska ingrepp i örat. Audionomen kommer även att fråga om din livsstil och om specifika situationer då du har problem att höra.

De tester som sedan genomförs är Otoskopi, vilket är en enkel visuell undersökning av hörselgången och trumhinnan för att se om till exempel vax blockerar hörselgången. Sedan gör man vanligtvis testet tympanometri som mäter hur väl trumhinnan rör sig. Här tittar man på hörselbenens rörlighet för att till exempel upptäcka vätska i mellanörat eller en sprucken trumhinna. Audiometri är ett annat test där man får trycka på en knapp när man hör olika ljud. Detta är ett test av luftledning och benledning och vid detta testet mäts känsligheten i innerörat med en vibrator som placeras mot benet bakom örat. Man gör ofta också ett test av taluppfattning där man bedömer förmågan att uppfatta ord och meningar med störande brus. Detta kan visa på hur bakgrundsbuller kan påverka din hörförmåga negativt, vilket är väldigt viktigt när man ska bedöma vilken behandling som är bäst.

Alla dessa resultat sätts sedan in i ett diagram som kallas ett audiogram och detta ger en visuell bild på din hörselnedsättning. Detta audiogram visar de lägsta och högsta frekvenserna som du kan uppfatta och din audionom kommer att förklara vad resultaten betyder för dig och din behandling.

Efter att man kartlagt hörselnedsättningen så får man oftast en rekommendation om de behandlingsalternativ som är mest lämpliga för just dig. Det finns behandlingar för alla typer och för alla grader av hörselnedsättningar, allt ifrån vanliga hörapparater till cochleaimplantat eller benförankrade implantat. Vilket som är bäst för dig kan bero på din livsstil och vad som är viktigt för dig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *