Spara ditt barn stamceller när de föds

Det finns en debatt idag om det är värt att spara sitt barn stamceller när de föds. Här kommer lite information om varför det är så viktigt.

Vad är stamceller?

Stamcellerna är källan till alla celler i kroppen och de stamceller som finns i navelsträngsblod är speciella eftersom de ännu inte har hunnit påverkas av sin omgivning. Stamceller är egentligen omogna celler som inte har specialiserats till att bilda något specifikt i vår kropp. De kan reproducera sig själva och de kan generera flera olika specialiserade celler.

I en vuxen människa hittar vi mer än 10 000 miljarder celler och det alla celler har gemensamt är sitt ursprung. De har alla bildats från en enda stamcell. Fantastiskt. Det är vid befruktningen som könscellerna smälter samman till en stamcell som genast börjar dela sig och bli fler. Allteftersom de delar sig så blir de mer och mer differentierade och specialiserar sig på sina specifika egenskaper.

Stamceller finns i olika stadier, men de allra första stamcellerna är helt fantastiska i sig, eftersom de kan bli till kroppens alla celler. I navelsträngsblodet hittar man blodstamceller och det är dessa som sparas när man pratar om att spara stamceller vid födseln. Dessa kan användas vid benmärgstransplantation och kan på så sätt återställa mottagarens förmåga att producera blod.

Matchning av stamceller

Alla är vi så klart olika, det vet vi. Så är det även med stamcellerna som bygger upp vår kropp. Om man skulle behöva en transplantation, så är det viktigt att kroppen känner igen cellerna och inte försöker stöta bort dem som främmande. Det är de vita blodkropparna som sköter detta genom immunförsvaret och mottagaren behöver därför celler som matchar. Givaren bör ha så lika uppsättning vävnadsantigen som möjligt som mottagaren. Det är vår arvsmassa, vårt DNA, som bestämmer hur vår specifika antigen-uppsättning ser ut. En del kommer från mamman och en del från pappan. Nära släktingar, speciellt syskon, har därför större chans att ha en vävnadstyp som liknar varandra. Det är hela 25% chans att helt matcha varandra som syskon.

Så det finns egentligen två mycket bra anledningar till att spara ditt barns stamceller via navelsträngen när de föds. Det första är att det i framtidan kan leda till att barnet får snabbare och helt matchande blodceller om det skulle behövas. Den andra anledningen är att barnets syskon har en 25% chans att ha exakt samma matchning och kan då också få enorm nytta av stamcellerna som sparats.

Många väljer att spara sitt barns stamceller just för att möjligheten finns. Det innebär ingen som helst risk för varken mamman eller barnet och det är en säkerhet om nu olyckan skulle vara framme någon dag. Visst kan man vid ett senare skede ta stamceller från benmärgen, men det är betydligt krångligare och inte den mest fantastiska upplevelsen för den som donerar. Blodceller från navelsträngen är även i mycket bättre skick eftersom de är lika ”nya” som barnet.

Man bör dock känna till att man idag inte kan använda egna stamceller för att bota givarens genetiska sjukdomar eftersom stamcellen då bär på samma sjukdom. Förhoppningen är dock i framtiden att kunna utveckla metoder för att använda stamceller för att behandla många fler sjukdomar, så som stroke och diabetes. Då kan sparade stamceller bli oumbärliga.

Källa: http://stemcare.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *