Fördelar och nackdelar med badstol eller duschstol

Känner du dig säkrare i duschen eller i badet med en badstol eller duschstol? Då är du inte ensam. Det sker en mängd olyckor i hemmen varje år och många av dessa olyckor är just halkolyckor. Det kan kännas obehagligt att gå in på det glatta golvet i duschen, speciellt om man har lite svårare att röra sig eller hålla balansen. Om du funderar på om detta är något för dig, så läs vidare. Nedan finns listat några för- och nackdelar man bör tänka på innan man införskaffar sig en badstol eller duschstol.

Fördelar med duschstol

Fördelarna med att skaffa en badstol eller duschstol är många. Först och främst kanske man känner sig mer säker på ett halt golv om man får sitta ner.

Om man inte vill ha en flyttbar stol så går det även att sätta fast ett säte direkt i väggen, så att den sitter säkert. Annars finns det även badstolar som man kan använda både som duschstol och toalett. Det finns även ihopfällbara stolar om man vill spara plats.

En bad- eller duschstol gör att du fortfarande kan duscha eller bada själv, utan hjälp och detta gör dig mer självständig.

Det finns bad- och duschstolar med handtag och ryggstöd om detta gör att du känner dig ännu mer säker. Handtagen kan hjälpa till otroligt mycket när du ska sätta dig och ställa dig upp.

Nackdelar med badstol

Kanhända känner man sig säkrare i duschen, men det blir ändå halt på golvet, så se till att vara försiktig när du går i och ur duschen eller badkaret och invaggas inte i falsk förhoppning om att det inte blir halt. Det kan vara bra att ha en matta som halkskydd och även ett handtag att kunna hålla sig i för säkerhets skull.

En duschstol kan ibland vara lite otympliga och kan ta lite plats, men det finns som sagt ihopfällbara stolar för att komma runt detta problemet.

Kostnad kan vara en annan nackdel. Men en bad- eller duschstol räknas som ett hjälpmedel så kan erhållas från kommunen. Dock har man då ofta väldigt litet inflytande på vilken stol man får, så många väljer att köpa den typen de vill ha istället.

Vissa saker kan bli till fördelar eller nackdelar beroende på vad man väljer. Det är till exempel väldigt viktigt att välja ett stabilt material som man kan lita på när man väljer stol. Det ska även vara en stol som har halkskydd på fötterna. Många av badstolarna kan också ställas in på höjden och det är så klart viktigt för att du ska få den allra bästa komforten. För att hitta den korrekta höjden, ska dina lår vara helt vågräta, medan båda dina fötter rör golvet.

Det finns helt klart fler fördelar än nackdelar med att köpa en bad- eller duschstol som vi kan se ovan, speciellt om man noga tänker på vilket material man använder, att det finns halkskydd under fötterna och ställer in den rätt. Sen är det bara att gå in och titta på vilken stol som passar just dig. Och njut sendan av mer säkerhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *