Att definiera mode

Att definiera mode är inte alltid det lättaste. Det uppdateras och förändras nämligen ständigt samtidigt som ett visst element av personlighet ger liv åt själva modet. Det bästa sättet att beskriva mode på är dock en blandning mellan trend och personlig stil. De kläderna som man bär blir ofta mode då de inspireras av nutidens trender samtidigt som man själv har gett nytt liv till klädplaggen genom att själv addera en nypa egen stil. Ett klädesplagg eller klädkollektion brukar först beskrivas som mode då ett större antal människor är intresserade av klädstilen. När man kan titta på ett klädesplagg och omedelbart se en produkt av någons vision är detta i allra största grad mode. Det finns trots allt inget objektivt när det kommer till stil, konst och mode. I slutändan är det individen som avgör huruvida någonting saknar stil eller sipprar av nya möjligheter.

Läs mer på http://modejakten.se/

Men vem är det då egentligen som skapar modet? Var kommer det ifrån? Självklart är det uppenbart att inga möten hålls i ett styrelserum för att fastställa vad mode är. Det är tvärtemot någonting som bara utvecklas av sig självt efterhand. Vi människor kanske får nya behov och behöver på så sätt nya typer av kläder. Kanske används modet för att reagera på dagens händelser. Sedan blandar man detta med sin egen personliga stil och mode kan börja blomstra. När man talar om dyrare varumärken som anses vara lite ”finare” kan man räkna med att dessa konstant försöker att upptäcka helt nya stilar och koncept för att föra modet framåt och kunna sälja mer av sin kollektion. För att utveckla dessa nya moden tar de inspiration från ett flertal olika håll. De studerar konstformer på olika museum och besöker olika loppisar. Ibland kan även naturen i sig själv ge stor inspiration. Ett nyckelelement när det kommer till att utveckla modet är dock även att ta reda på hur ungdomar nuförtiden klär sig och vilket mode som de skulle vara intresserad av. Vad som skulle gynna dessa personer på ett dagligt basis.

Av hur stor vikt är det att ta del av modevärlden och lära sig om trenderna och stilarna som tillkommer? Om man jobbar flitigt inom arbetsområdet är det självklart ett måste att ha så mycket kunskap som möjligt om mode. Det är dock dessutom en förträfflig idé att titta över modets historia om man är intresserad av att ta reda på mer om hur jämställt samhället har varit under åren. Som man förstår speglar kläderna nämligen den tid som de bars. Modet har bakom sig symboler av makt och symboler av underkastelse. Hur folk valde att klä sig visade i tidigare år stort på vilken status man hade i samhället. Även idag kan man finna spår av detta. Att ha mer trasiga och fallfärdiga kläder ger ett visst intryck jämfört med att ha dyra märkeskläder. Kanske är det inte av yttersta vikt att lägga till ”mode” på schemat i skolan, men för de som älskar mode och historia kan man lägga ihop dessa och lära sig mer om samhället. Modet är ju självfallet inte bara lärorikt, men även roligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *